Följ Norditek

Norditek lanserar ny metod för att ta hand om ragg.

Nyhet   •   Apr 17, 2018 09:23 CEST

Ragg innan krossning och sortering

Ragg är en biprodukt från processen vid återvinning av papper, och det är ett komplext och svårkrossat material. Norditek har testat att krossa ragg med sin nya, aggressiva återvinningskross från finska TANA. Det krossade materialet kan separeras i fraktionerna metall, samt brännbart. Detta är en ekonomisk vinning för den entreprenör som vill undvika kostsam deponi av återvinningsbara material.

Ragg, kallat Ragger Wire på engelska, är en biprodukt från återvinning av papper och består av t ex plast, häftklamrar, tejp, etiketter och ståltråd som tillsammans virats ihop till ett tjockt ”rep”. Ca 45% av volymen i ragget består av metall och 55% av volymen är brännbart material.

Ragget är komplext och svårkrossat, vilket ställer till problem för den som ska återvinna materialet istället för att lägga materialet på kostsam och resursslösande deponi. Ett mycket mer lönsamt alternativ till deponi är att krossa ragget och dela upp det i rena fraktioner – metall, som kan återvinnas, samt brännbart, som kan användas som energi i någon form.

Norditek har testat att krossa ragg med den nya krossen från finska TANA – TANA Shark 440DTeco. Resultatet var mycket lyckat tack vare det kraftiga vridmomentet i krossen, samt det faktum att krossen är utrustad med såll i krosskammaren. Detta kraftiga vridmoment på 440.000 Nm gör att krossen orkar dela upp metallen i så pass små bitar att materialet vidare kan uppdelas i sållen ner till 100-150mm stora delar och den kraftiga magneten i krossen därefter lätt kan separera metallen från det brännbara.

”Med Tanas långsamtgående kross har vi en av marknadens kraftigaste krossar” säger Eric Johansson, VD på Norditek. ”Högt vridmoment tillsammans med en unik konstruktion av krosshuset gör att vi kan sönderdela mycket svårkrossade material, såsom ragg, till en bestämd fraktion”

Den entreprenör som tar emot återvinningsmaterial från pappersåtervinningsprocessenkan med denna metod slippa lägga materialet på deponi och istället ta fram en säljbar metallfraktion, och ett brännbart material som kan användas till brukbar energi. Att dessutom kunna göra det i ett steg, med en maskin, sparar ytterligare pengar i form av bränsle och arbetskraft.

”Javisst!” fortsätter Eric ”TANAs slogan – From waste to value – passar verkligen här! De enskilda entreprenörerna har mycket att vinna ekonomiskt på att krossa och separera ragg med denna metod, och vi har alla att vinna på att vi tänker på miljön och undviker stort resursslöseri i form av deponi av återvinningsbara material.”